Etusivu      :     Uutisia      :     Rotu      :     Koiramme      :     Pentueet      :     Yhteystiedot      :      Linkit        :   DOBO                    facebook      twitter      twitter

 

Dobo on koiraharrastuslaji, jossa yhdistyy liikunta ja hauskanpito koiran kanssa. Harjoitukset tehdään käyttäen apuna munanmuotoisia palloja. Lajissa koiraa ei koskaan pakoteta mihinkään liikkeisiin vaan liikkeet tehdään aina koiran ehdoilla, koiraa tukien.

Lajiin kuuluu kolmenlaisia liikkeitä; koiran tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Liikkeitä on kolmentasoisia aloittelevista liikkujista aktiiviliikkujiin. Monet liikkeet ovat muokattavissa helpoista haastaviksi hyvin pienillä muutoksilla. Lajin tarkoitus on olla lihashuoltoa ja koordinaatiota kehittävää, tasapainoa parantavaa ja liikkuvuutta kasvattavaa.

Monet harrastavat koirien kanssa mm. agilitya, näyttelyitä, tottelevaisuutta, koiratanssia...
Vaikka koira on kuinka hyvin koulutettu niin se ei huonolla yleiskunnolla tai jumissa olevilla lihaksilla pysty parhaimpiin suorituksiin. Suurin doboilusta saatava hyöty on syvien lihaksien ja tasapainon kehittyminen. Kun tukikorsetti on hyvässä kunnossa se tukee koko kehoa. Syvät lihakset ovat herkkiä ja ne aktivoituvat jo ennen pinnallisia lihaksia jotka taas vastaavat itse liikkeestä. Mikäli koiran syvä lihaksisto ei ole kunnossa, pinnallisetkaan lihakset eivät voi toimia kunnolla vaan seurauksena on lihasten jännittymistä, kiputiloja, kulumia ja lukkoja.

Dobossa treenataan syviä lihaksia. Ne aktivoituvat hitaissa liikkeissä ja staattisessa tasapainoilussa.

Dobo harjoittelun edut koiralle:

 • Harjoitukset kehittävät koiran keskittymiskykyä
 • Harjoitukset kehittävät koiran ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa
 • Harjoitukset vahvistavat koiran (syvää) lihaksistoa
 • Harjoitukset auttavat koiraa myös venyttämään itseään ja poistamaan mahdollisia lihasjännityksiä
 • Harjoittelu yhdessä koiran kanssa tukee ja parantaa suhdetta ohjaajaan

Mitä mukaan tunnille:

 • mukavat vaatteet joissa treenata, sillä hiki saattaa virrata
 • koiralle mukaan erilaisia nameja
 • koiralle voi ottaa mukaan viltin/kopan missä voi välillä levätä
 • vettä
 • iloisen mielen!

Lisää infoa Dobosta löytyy:


DOBO® - ohjaaja Emma Mussalo

Dobo® -ohjaaja koulutuksen kävin vuoden 2011 lopulla. Oma kiinnostus lihasten huoltoon ja liikuntaan tulee ihmisten liikuttamisen puolelta. Vuodesta 1997 olen toiminut lasten, nuorten sekä aikuisten liikunnanohjaajana ja kouluttaunut ryhmäliikunnan vetäjäksi. Päivitän tietojani erilaisilla kursseilla säännöllisesti ja tällä hetkellä pidän perusjumppia, Piloxing® tunteja sekä Doboa Helsingissä.

Oma hyvinvointi on aina ollut tärkeää kuten myös eläintenkin. Omalla kohdalla on tullut enemmän ja vähemmän huolta koirien hyvinvoinnista ja vuonna 2008 suoritin hieronta-akatemian koirahieroja koulutuksen sekä 2014 vuoden alussa kävin koirien akupainantakurssin. Olen suorittanut koirien kanssa kursseja ja koulutuksia niin nenätyöskentelyssä, tottelevaisuudessa kuin agilityssa, on tullut käytyä ohituskoulussa, tutustuttu keinoluolastoon sekä käyty kisailemassa roturacessakin. Olen myös suorittanut kennelliiton arkitottelevaisuusohjaaja-koulutuksen vuonna 2016 sekä Nose work ohjaaja koulutuksen.

Kotona meillä asustaa pieniä amerikankääpiöterriereitä, joiden kanssa on harrastettu hieman laidasta laitaan, tuholaistorjuntaa, nopeusjuoksua, agilityä.... Nämä pienet menijät ovat aina valmiita oli kyseessä sitten agility, dobo tai vaikka jäljestys. Koirien kanssa pyrin treenaamaan erilaisia lajeja ja hakemaan jokaiselle yksilölle kiinnostavan lajin sekä tavan toimia.

DOBOA HELSINGISSÄ:
Dobo-tunteja pidän All Fur Dogz:n tiloissa Helsingin keskustassa vuorimiehenkadulla. Koulutuksia järjestetään säännöllisesti. Kysy lisää Dobosta ja tule mukaan kursseille!

 • Kurssit ja kertamaksulliset tunnit 2019/2020
  - tunnit pidetään Helsingin keskustassa All Fur Dogzin tiloissa 
  - La 23.11. klo 11-12 Tutustu Doboon!

  Ilmoittaudu mukaan emma.mussalo@gmail.com.. Ilmoita samalla koiran säkä sekä rotu myös jos on jotain huomioitavaa.

 • Pidän kursseja myös yhdistyksille tai kaveriporukoille. Ota yhteyttä ja kysy lisää.
  Löydät meidät myös Facebookista


Kuvassa Dobo treeniä Rosa tytön kanssa.


Dobosta on syksyn 2013 aikana julkaistu pari artikkeliaki eri lehdissä:

Koirat 09/2013

Meidän koira 08/2013